Jul 1, 2015

Fakta dan mitos Kedelai

FAKTA DAN DONGENG

Kurniadi-myshaklee - Konsumsi protein saat ini sering kali dipenuhi dari sumber bahan hewani. Kemajuan penelitian makanan mulai mempertimbangkan pemenuhan sumber protein ini bukan hanya lagi dari sumber hewani melainkan dari sumber nabati khususnya kacang-kacangan seperti kedelai. Dari carnivora (pemakan daging) ke herbivora (pemakan tumbuhan).
MENGENAI PROTEIN KEDELAI (SOYA) – Dr Richard Brouse
Apakah kacang kedelai penyebab kanker?
Kedelai yang telah dimasak lama mengandung bahan-bahan bersifat karsinogenik. Satu proses yang dinamakan TVP (textured vegetable protein) adalah proses penyebab kanker di mana ia berlaku apabila kedelai diproses dan perlu melalui tahapan bersuhu tinggi dan bertekanan tinggi. TVP ini yang lazimnya digunakan di dalam burger kedelai dan sosis kedelai. Ini perlu dihindari.

Bagaimana dengan kacang kedelai panggang?
Kacang kedelai kaya dengan lemak tumbuhan. Jika kacang soya dipanggang dan dimakan seperti kacang, panas daripada proses memanggang akan mengubah lemak ini menjadi asam lemak trans yang kita ketahui adalah lemak yang menyebabkan kanker dan masalah jantung. Sekiranya kacang Kedelai panggang ini disimpan lama,minyak di dalamnya akan berubah menjadi bersifat lebih karsinogenik. Hindari makan kacang soya panggang.
Saya dapat tahu protein kedelai tidak baik untuk ginjal?
Protein hewani lebih susah dicerna berbanding protein tumbuhan. Bagi kebanyakan orang yang mempunyai masalah pencernaan, protein yang tidak dicerna sepenuhnya akan membebankan ginjal. Protein dalam bentuk serbuk dan bersifat lebih mudah dicerna adalah bentuk protein terbaik untuk dipilih. Protein bukan musuh – malah ia sangat perlu untuk kehidupan. Walau bagaimanapun, protein berlebihan dapat membebankan ginjal sekiranya anda mengambil protein dalam kadar lebih daripada 2 gram protein bagi setiap kilogram berat badan anda, Dan anda tidak mengambil jumlah karbohidrat yang mencukupi – ini boleh menyebabkan kerusakan ginjal.
Saya menghidap kanker payudara dan diberitahu saya tidak boleh mengambil kedelai (soya)?
Soya adalah makanan ‘phyto-estrogen’ yang mengandungi unsur yang menyamai komponen seperti hormon. Akan tetapi, kekuatan estrogen ini ialah 1/1000 berbanding estrogen badan yang bersifat lebih kuat. Oleh karena itu, adalah baik sekiranya anda memenuhi sistem pencernaan dengan tepung soya mentah berkualitas tinggi karena estrogen yang lebih lemah ini akan membatasi bagian penerima estrogen dari menerima estrogen tubuh dan melindungi tubuh daripada kanker yang hidup dengan estrogen.

Tujuh hal-hal perlu untuk mengetahui kualitas produk kedelai :
1. Adakah kacang Kedelai ditanam secara organik?
Kajian menunjukkan kadar zat menurun dan kadar nitrat meningkat pada hasil tanaman yang diberikan pupuk kimia, berbanding dengan tanaman organik. Kehadiran nitrat dalam badan mempunyai kaitan dengan kanker. Maka, adalah penting untuk kita mengetahui insektisida dan herbisida tidak digunakan langsung sepanjang proses penanaman. Memadangkan kacang kedelai adalah tumbuhan yang kuat, maka jenis herbisida yang biasa digunakan ialah racun berbahaya yang boleh membunuh yang dikenali sebagai Round Up. Sebagai langkah keselamatan, anda perlu tahu produk soya yang dimakan, ditanaman secara organik. [Soya Shaklee ditanam secara organik]

2. Adakah kacang kedelai diubah secara genetik?
Soya yang telah diubah secara genetik adalah lebih murah dan kebanyakan perusahaan produsen produk kedelai mencari jalan untuk menghemat pengeluaran [Soya Shaklee telah disahkan sebagai soya non-GMO]

3. Adakah tepung kedelai anda mengandung seluruh sembilan jenis asam amino essensial?
Satu dari nilai paling berharga pada kacang kedelai ialah ia adalah sumber protein lengkap dan memasok kesemua sembilan asam amino essensial. Badan manusia memerlukan asam amino ini untuk menghasilkan hormon, enzim pencernaan, antibody dan enzim. Namun begitu, tidak semua kacang kedelai dihasilkan sama. Kandungan dan kualiti asam amino akan berbeda mengikut keadaan tanah, dan lingkungan pertumbuhan serta penuaian. Jika satu saja asam amino essensial initidak ada, system imun badan manusia dapat menurun 30%, dan banyak fungsi utama badan dapat menjadi lambat atau berhenti berfungsi. Maka, adalah penting untuk setiap kelompok kacang kedelai yang dituai, diuji untuk kandungan asam amino sekiranya kita ingin mendapatkan pasokan kedelai yang terjamin kandungan sembilan asam amino essentialnya. [kedelai Shaklee mengandungi kesemua sembilan asam amino essensial]

4. Adakah kedelai dicuci dengan alkohol atau air?
mencuci menggunakan alkohiol akan menghilangkan kandungan isoflavones hingga 88%. Isoflavones adalah bahan yang mengurangkan risiko kanker payudara, prostat, paru-paru dan usus. Isoflavones juga bermanfaat untuk seimbangkan hormon dan meningkatkan masa tulang.[kedelai Shaklee menggunakan air]
5. Adakah unsur anti-tiroid dan anti-pertumbuhan di dalam kedelai mentah dibuang?
Orang asia yang banyak mengkonsumsi kedelai sejak dahulu, mengetahui tentang kehadiran unsur anti-pertumbuhan, anti-tyrosine dalam kedelai mentah. Kekurangan tyrosine dapat mengakibatkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah, dan sindrom kaki resah. Oleh sebab itu, rakyat asia selalu memasak makanan berbasis soya dalam waktuyang singkat untuk menonaktifkan unsur anti-tyrosine/anti-pertumbuhan. Shaklee telah mereka satu proses pengekstrakkan yang membuang unsur ini, tetapi pada saat yang sama dapat mempertahankan tahap baku kedelai bagi menjamin kadar kandungan tertinggi untuk asam amino dan isoflavones yang sangat sensitif kepada panas. [Kedelai Shaklee Menggunakan cold extraction]

6. Adakah kacang kedelai anda masih mentah atau telah dipanaskan?
asam amino sangat sensitif kepada panas. Dalam beberapa kajian, tindakan memasak protein menunjukkan kandungan asam amino hilang hingga 50%. Jika seseorang individu melakukan diet berkelanjutan yang kurang mengandung asid amino,boleh mengakibatkan perkembangan yang tidak mencukupi bagi otak, hormon dan jaringan tubuh yang lain. [kedelai Shaklee adalah dalam keadaan mentah]

7. Adakah kalsium ditambah kepada tepung soya anda?
Terdapat sesetengah laporan yang menyatakan bahawa tepung soya bersifat sangat asam dan dapat mengakibatkan kehilangan massa tulang kerana ia menyebabkan kalsium dikeluarkan daripada tulang. Kacang kedelai mentah adalah makanan neutral yang bukan bersifat asam atau alkali (basa). Walau bagaimanapun tindakan mengeluarkan minyak kacang kedelai menyebabkan tepung soya menjadi asam. Maka, kalsium yang mencukupi (kalsium bersifat alkali) mesti ditambah kepada tepung soya agar ia menjadi neutral atau ia akan mengakibatkan masalah yang dinyatakan di atas. Terdapat banyak pengeluar tepung protein tida menambah kalsium dalam kadar yang mencukupi. [Kedelai Shaklee mengandung kalsium yang ditambah untuk seimbangkan pH]
Update protein soya – Dr Richard Brouse

Banyak kajian berkenaan protein soya sepanjang empat dekade telah membuat kesimpulan tentang kebaikan tahap kesehatan bagi keadaan seperti kolesterol tinggi, menopause, mengurangi risiko kanker, osteoporosis dan vaginitis. Semoga arikel tentang fakta dan mitos kedelai dapat membantu anda.