FAKTA DAN
DONGENG
Kurniadi-myshaklee - Konsumsi protein saat ini sering kali dipenuhi dari sumber bahan hewani. Kemajuan penelitian makanan mulai mempertimbangkan pemenuhan sumber protein ini bukan hanya lagi dari sumber hewani melainkan dari sumber nabati khususnya kacang-kacangan seperti kedelai. Dari carnivora (pemakan daging) ke herbivora (pemakan tumbuhan).
MENGENAI
PROTEIN KEDELAI (SOYA) – Dr Richard
Brouse
Apakah
kacang kedelai penyebab kanker?
Kedelai yang telah dimasak lama mengandung bahan-bahan bersifat karsinogenik. Satu proses yang dinamakan
TVP (textured vegetable protein) adalah proses penyebab kanker di mana ia berlaku
apabila kedelai diproses dan perlu melalui tahapan bersuhu tinggi dan bertekanan tinggi. TVP ini yang lazimnya digunakan
di dalam burger kedelai dan sosis kedelai. Ini perlu dihindari.
Bagaimana
dengan kacang kedelai panggang?
Kacang kedelai kaya dengan lemak tumbuhan. Jika kacang soya dipanggang dan dimakan
seperti kacang, panas daripada proses memanggang akan mengubah lemak ini
menjadi asam lemak trans yang kita ketahui adalah lemak yang
menyebabkan kanker dan masalah jantung. Sekiranya kacang Kedelai panggang ini disimpan lama,minyak di dalamnya akan berubah menjadi
bersifat lebih karsinogenik. Hindari makan kacang soya panggang.
Saya
dapat tahu protein kedelai tidak baik untuk ginjal?
Protein
hewani lebih susah dicerna berbanding
protein tumbuhan. Bagi kebanyakan orang yang mempunyai masalah pencernaan, protein
yang tidak dicerna sepenuhnya akan membebankan
ginjal. Protein dalam bentuk serbuk dan bersifat lebih mudah dicerna adalah bentuk protein terbaik untuk dipilih. Protein bukan musuh –
malah ia sangat perlu untuk kehidupan. Walau bagaimanapun, protein berlebihan dapat membebankan
ginjal sekiranya anda mengambil protein dalam kadar lebih
daripada 2 gram protein bagi setiap kilogram berat badan anda, Dan anda tidak
mengambil jumlah karbohidrat yang mencukupi – ini boleh menyebabkan kerusakan ginjal.
Saya menghidap
kanker payudara dan diberitahu saya tidak boleh
mengambil kedelai (soya)?
Soya
adalah makanan ‘phyto-estrogen’ yang mengandungi unsur yang menyamai komponen
seperti hormon. Akan tetapi, kekuatan estrogen ini ialah 1/1000 berbanding
estrogen badan yang bersifat lebih kuat. Oleh karena itu,
adalah baik sekiranya anda memenuhi sistem pencernaan dengan
tepung soya mentah berkualitas tinggi karena estrogen
yang lebih lemah ini akan membatasi bagian penerima estrogen dari menerima estrogen
tubuh dan melindungi tubuh daripada kanker yang hidup dengan estrogen.
Tujuh hal-hal perlu untuk mengetahui kualitas produk kedelai :
1. Adakah
kacang Kedelai ditanam secara organik?
Kajian
menunjukkan kadar zat menurun dan kadar nitrat meningkat pada hasil tanaman
yang diberikan pupuk kimia, berbanding dengan tanaman
organik. Kehadiran nitrat dalam badan mempunyai kaitan dengan kanker. Maka, adalah
penting untuk kita mengetahui insektisida dan herbisida tidak digunakan langsung sepanjang proses penanaman.
Memadangkan kacang kedelai adalah tumbuhan yang kuat, maka
jenis herbisida yang biasa digunakan ialah racun
berbahaya yang boleh membunuh yang dikenali sebagai Round Up. Sebagai langkah keselamatan, anda perlu tahu produk soya
yang dimakan, ditanaman secara organik. [Soya Shaklee ditanam secara organik]
2. Adakah
kacang kedelai diubah secara genetik?
Soya yang
telah diubah secara genetik adalah lebih murah dan kebanyakan perusahaan produsen produk kedelai mencari
jalan untuk menghemat
pengeluaran [Soya Shaklee telah disahkan sebagai soya non-GMO]
3. Adakah
tepung kedelai anda mengandung seluruh sembilan jenis asam amino essensial?
Satu dari
nilai paling berharga pada kacang kedelai ialah ia adalah sumber protein lengkap
dan memasok kesemua sembilan asam amino essensial. Badan manusia memerlukan asam
amino ini untuk menghasilkan hormon, enzim
pencernaan, antibody dan enzim. Namun begitu, tidak
semua kacang kedelai dihasilkan sama. Kandungan dan
kualiti asam amino akan berbeda mengikut keadaan tanah, dan lingkungan pertumbuhan serta penuaian. Jika satu saja asam amino essensial initidak
ada, system imun
badan manusia dapat menurun 30%, dan banyak fungsi
utama badan dapat menjadi lambat atau berhenti berfungsi.
Maka, adalah penting untuk setiap kelompok kacang kedelai yang dituai, diuji untuk kandungan asam amino
sekiranya kita ingin mendapatkan pasokan
kedelai yang terjamin
kandungan sembilan asam amino essentialnya. [kedelai Shaklee mengandungi kesemua sembilan asam amino essensial]
4. Adakah
kedelai dicuci dengan
alkohol atau air?
mencuci menggunakan alkohiol akan menghilangkan kandungan isoflavones hingga
88%. Isoflavones adalah bahan yang mengurangkan risiko kanker payudara, prostat, paru-paru dan usus. Isoflavones juga bermanfaat
untuk seimbangkan hormon dan meningkatkan masa
tulang.[kedelai Shaklee menggunakan air]
5. Adakah
unsur anti-tiroid dan anti-pertumbuhan di dalam kedelai mentah
dibuang?
Orang
asia yang banyak mengkonsumsi kedelai sejak dahulu, mengetahui tentang
kehadiran unsur anti-pertumbuhan, anti-tyrosine dalam kedelai mentah. Kekurangan tyrosine dapat mengakibatkan
tekanan darah rendah, suhu badan rendah, dan sindrom kaki resah. Oleh sebab
itu, rakyat asia selalu memasak makanan berbasis soya
dalam waktuyang singkat untuk menonaktifkan unsur anti-tyrosine/anti-pertumbuhan. Shaklee
telah mereka satu proses pengekstrakkan yang membuang unsur ini, tetapi pada saat yang sama dapat mempertahankan
tahap baku
kedelai bagi menjamin kadar kandungan tertinggi untuk asam amino dan isoflavones yang sangat sensitif kepada panas. [Kedelai Shaklee Menggunakan cold extraction]
6. Adakah
kacang kedelai anda masih mentah atau telah dipanaskan?
asam amino sangat sensitif kepada panas. Dalam beberapa kajian, tindakan memasak protein menunjukkan kandungan
asam amino hilang hingga
50%. Jika seseorang individu melakukan diet berkelanjutan yang kurang mengandung asid amino,boleh
mengakibatkan perkembangan yang tidak mencukupi bagi otak, hormon dan jaringan tubuh yang lain. [kedelai Shaklee
adalah dalam keadaan mentah]
7. Adakah
kalsium ditambah kepada tepung soya anda?
Terdapat
sesetengah laporan yang menyatakan bahawa tepung soya bersifat sangat asam
dan dapat mengakibatkan kehilangan massa tulang kerana ia menyebabkan kalsium dikeluarkan daripada tulang.
Kacang kedelai mentah adalah makanan
neutral yang bukan bersifat asam atau alkali (basa). Walau bagaimanapun tindakan mengeluarkan minyak kacang kedelai
menyebabkan tepung soya menjadi asam. Maka, kalsium yang mencukupi
(kalsium bersifat alkali) mesti ditambah kepada tepung soya agar ia menjadi
neutral atau ia akan mengakibatkan masalah yang dinyatakan di atas. Terdapat banyak
pengeluar tepung protein tida menambah kalsium dalam kadar yang mencukupi. [Kedelai Shaklee mengandung kalsium yang ditambah untuk
seimbangkan pH]
Update protein soya – Dr Richard Brouse
Banyak kajian berkenaan protein soya sepanjang empat dekade telah membuat kesimpulan tentang kebaikan tahap kesehatan bagi keadaan seperti kolesterol tinggi, menopause, mengurangi risiko kanker, osteoporosis dan vaginitis. Semoga arikel tentang fakta dan mitos kedelai dapat membantu anda.